”Väst har svikit afghanerna”

15

kafé

På café läser jag Carsten Jensens Väst har svikit afghanerna i DN. Han var skeptisk till den amerikanska invasionen för nio år sedan men blev anhängare av kriget efter ett besök då han tyckte att afghanerna blev glada att bli av med religiösa mörkermän. Men den strategi Obama lade fast förra hösten fick honom att bli motståndare till kriget. I den strategin spelade frågan om säkerhet betydelse medan demokrati och kvinnors rättigheter inte hade någon roll. Det hopp plågade afghaner hade om ett bättre liv och trygghet kunde svikas.

Just kvinnors rättigheter brukar av vår regering och militärledning framhållas som ett skäl att skicka svenska soldater till Afghanistan trots att man inte brytt sig om samma rättigheter i till exempel Saudiarabien som det görs vapenaffärer med. Att lyda Nato är nog ett mer avgörande skäl.

Jag får för mig att kolla Bildts blogg. Som är så snabb att kommentera händelser före både media och statsministern. ”Hemma igen och full fart på verksamheten på alla fronter” börjar dagens anteckning med. Men ingenting om artikeln och Afghanistanfronten trots att vi är i krig.