Suderbilder

23

På bygdegården i Hamra visar jag en fotoutställning med bilder från 1971. Tre teman, täckating, stenhuggare i Kettelvik och tvätt i pannmur.

Visningstider varje dag denna vecka 15.00 – 18.00. å lördag den 24 juli sista dagen med öppettid 12.00 – 19.00.
Hamra bygdegård. Hamra ligger ca 7 kilometer från Burgsvik på södra Gotland.

Jag var tretton år när vi kom cyklande hela familjen från Visby till Hamra första gången sommaren 1962. Sudret gav liv åt mina tonårs sommarlov. Vi körde hö vid havet och i skogen, rensade ändlösa rader med betor och badade överallt.

Tvätt i pannmurEtt decennium senare besöker jag mor och far som då har ett eget hus i Fide. Det är då fotografierna blir till. Jag känner ren lycka när mor tvättar i pannmuren på Odvalds varma sommardagar. Samma när jag tvättar själv, doften av tvätten, lukten från veden som brinner under grytan och solen som värmer på ryggen. Det krävs tid och arbete, men ingen tvättmaskin i världen kan leva upp till den rent sensuella känslan. Men visst, tvättmskiner sparar hälsan. Det var ett hårt slit med tvätt förr, framförallt för kvinnor.

TäckatingI Hamra behövde Törnqvists lada nytt agtak. Bygden samlas till täckating. Hur många som deltog i arbetet, som mer liknade en folkfest, vet jag inte, men många var det. Vi hjälps åt tillsammans så gott vi kan, så många kunniga erfarna takläggare finns i arbetsstyrkan som vet vad som ska göras. Ett minne att bära med sig: glädjen i arbetsgemenskap.

StenhuggareKustvägen via Kettelvik ner mot Hoburgen hör till de vackraste jag färdats på. Varje gång jag besöker Sudret tar jag en tur på den, helst med cykel. Brytningen av kalksten och sandsten har haft stor betydelse för Sudret. Tjugo år senare reste jag i Ecuador och minns att jag stötte på slipstensbrynen importerade från Burgsvik. Några stenhuggare jobbade ännu i brottet tidvis då i början på 1970-talet, det hade ännu inte blivit museum. Tio år tidigare var fortfarande många stenhuggare i arbete där.