Nu vill politikerna rädda utsikten – eller delar av den?

417

Carin Jämtin, oppositionsborgarråd (s) i Stockholm, vill nu ta hänsyn till den starka opinion som vill skydda panoramautsikten från Slussen och hitta en bättre trafiklösning än den åttafiliga vägbron.

I ett pressmeddelande slår hon fast
: ”Det förslag som nu har diskuterats innebär tyvärr att stora delar av den paradutsikt som många Stockholmare älskar skulle bli ett minne blott. Vi kan inte låta detta ske.

Och på DNs Stockholmsdebatt skriver alliansens
Sten Nordin (m), Lotta Edholm (fp) och Ewa Samuelsson (kd): ”Vi vill bevara den vackra utsikten över Mälaren och Saltsjön och vi är noga med att de värden som finns i denna knutpunkt mellan Södermalm och Gamla Stan tas till vara. Detta innebär framför allt att den föreslagna centralt placerade byggnaden norr om Södermalmstorg stoppas.

Jämtin menar att förslaget måste struktureras om så att flera hus blir mindre, flyttas eller helt tas bort. ”Ska vi värna om sikten kan omöjligtvis det triangelformade hus som nu planeras på södersidan bli verklighet i sin nuvarande placering och utformning” säger hon i pressmeddelandet.


Det är onekligen en stor framgång
för alla människor som vill skydda den storslagna utsikten att de politiska partierna nu säger sig lyssna på opinionen. I socialdemokraternas pressmeddelande talas om utsikten mot Saltsjön (det triangelformade huset mot södersidan) men ingenting sägs om de stora husen som skulle komma att skymma sikten mot Riddarfjärden och Stadshuset. Allianspartierna talar istället om att den centralt placerade byggnaden norr om Södermalmstorg ska stoppas, men säger inget om sikten mot Saltsjön. Men det är just den storslagna vyn i 180 grader från Mälaren till Saltsjön som är så unik för Stockholm och Slussen. Det går säkert att hitta kompromisser hur trafiklösningen ska se ut men panoramavyn får inte fuskas bort i en kompromiss där man tar bort, flyttar eller minskar ett eller annat hus. Den bör behandlas som en och odelbar.

Så det finns all anledning att vara vaksam framöver och hålla debatten levande
. Det är stora värden på spel. För miljoner människor en älskad utsikt som ger luft under vingarna. För ett fåtal markexploatörer miljoner, eller snarare miljarder, i vinster om staden säljer ut byggrättigheterna.

Utsikten är inte till salu!