Nej till krig! Fred på Jorden!

465

Nedstämd över världens tillstånd gick jag genom stan. Krigsrisken ökar, nazister marscherar på gatorna. FN är försvagat, Trump gör som han vill och nu får han sitt avtal med Sverige också. Ända sedan jag var grabb har jag hört propagandan mot Ryssland. Jag blev därför rörd till tårar när jag mötte en manifestation till stöd för fred med ryssar som bor i Sverige. Det ryska folket har haft nog av krig och vill ha fred. Det ryska folket är inte Putins oligarkvälde.

9 maj firas i Ryssland och andra länder segern över nazismen. I tåget bar människor bilder på stupade. Så många familjer i Ryssland har anhöriga som gav sitt liv i kampen mot fascismen. Siffrorna varierar men omkring tjugo miljoner människor i dåvarande Sovjetunionen dog. Jag har alltid känt en tacksamhetsskuld till dem för deras uppoffringar.

På mötet blandades tal, musik och dans. Så förenades sorg och glädje till kamp för fred och samarbete. Jag hade aldrig använt min mobil för video tidigare och hann inte lära mig hur det funkar, kvalitén är därefter, men jag kände spontant att jag vill berätta om denna bild av det ryska folket som vi sällan ser.

Och behovet av en folklig fredsrörelse ökar dag för dag nu – här som där.