Mor, mormor och storebror

Mor Ester 1922

FOTOGRAFISKA BERÄTTELSER #5

Mormor Karin med min mamma och hennes storebror 1922

Fotografi scannat från en glasplåt. Mamma är fyra år och hennes mor 28. Storasyster är inte med, hon bodde inte hemma då. Mormor föder sedan åtta barn till. Fyra dör, tvillingarna som jag vet för lite om och Astrid som var fyra och Åke ett år när de dör 1932; de ligger i barnfattiggravar på Skogskyrkogården. Då var mor min 14 år och började arbeta som sömmerska på Collijns fabrik på Götgatan i Stockholm.

Men tre bröder till och en lillasyster levde långa liv. Som hemmavarande flicka fick mamma ta mycket ansvar för sina syskon. På bilden har hon 90 år kvar att leva. Hon blev 94 och var till slut den enda kvar av elva syskon och aktiv konstnär nästan in i det sista. Sin pappa träffade hon aldrig men saknade och sökte hela livet.

Sju år har gått sedan hon slutade leva och bilden av henne som barn gör mig glad och väcker ny saknad och nya frågor. Tänk om människor bara för en stund kunde kliva ut ur de stilla bilderna och berätta om livet. Så fint också att se mormors vackra utstrålning, mina egna minnen är av en kvinna som var gammal och mycket sliten. Det ”glada tjugotalet” var en fattig tid för familjen, mor är född året efter hungerdemonstrationerna i Stockholm 1917. Sedan kom börskraschen 1929 och den djupa trettiotalskrisen med hög arbetslöshet.