Midsommarafton på Medis

516

Midsommarafton på Medborgarplatsen 1977När jag växte upp firades midsommarafton lite varstans i stan. Staden hade små portabla scener för musikanterna som sattes upp i parker och lövades. Med tiden kom allt fler att lämna staden under denna vackra ljusa helg. Man for till skärgården, Dalarna och sina landställen om man var lyckligt lottad att ha ett. Den som stannade hemma kunde uppleva en nästan kuslig stämning i stan med öde och tomma gator.

Om man inte tog sig till Skansen eller Riddarholmen. Där firas alltjämt midsommarhelgen, i varje fall på Skansen. På senare år har också festligheter arrangerats i Vitabergsparken

Men 1977 ordnades fortfarande dans och musik på Medborgarplatsen som då var ett luftigare torg. Haglunds pinne hade inte rest sig, Söderhallarna och Göta ark fanns inte heller. Det var fri sikt till Södra Latin. Och den gamla charkfabriken som sedan blev hemvist för Skatteverket och nu byggs om igen för annan verksamhet syntes från torget.

Gamla som unga dansade. Ölen flödade inte på torget som idag men stämningen var god ändå. En och annan var dock lite dragen och blev nobbad men tog sig en svängom med ett barn i famnen istället.

Vill du ser bilder från midsommarafton på Medis så gå till biblioteket vid Hornstull. Där visar jag en liten utställning fram till 25 juni.

Hornstulls bibliotek