Joan – en kärlek

436

Jag köpte min första skiva i artonårsåldern fastän jag inte hade någon grammofon. Joan. Så heter den. Skivan fick hänga med hit och dit till kompisar för att bli spelad och lyssnad till.

Joan Baez sa vid sitt besök i Sverige förra hösten att ”ingen röst har berört mig så starkt som Jussi Björlings”. Så är det med Joans, ingen röst har berört mig djupare än hennes. En dröm gick i uppfyllelse och ingen var lyckligare än jag att få se och höra henne livs levande för första gången i mitt liv på Cirkus i Stockholm en kulen novemberkväll förra året. Och fyllas av samma känsla av tillit till liv som när jag hörde henne på skiva i tonåren.

Den upplevelsen påmindes jag ikväll om när jag lyssnar på en DVD med Jussi Björling som jag köpte dagarna efter Joans konsert. När jag hör honom sjunga återupplever jag också mina barndomsår då jag ofta hörde honom på radio. Fast då visste jag inte vem som sjöng. Nu vet jag.