I repris: Lycka mitt i livet

381

Från juni 2010

– felrapport från vildmarken

Lycka mitt i livet

Jag fick en gammal skrynklig lapp av vänner från storskogen idag. I sjutton år låg den i väggen på en slogbod. Häromsistens hade vännerna besökt vindskyddet för att finna lite ro efter svåra bekymmer. Den ena hittade lappen och läste och den andre sa: den måste vi visa Bernt.

Det skrivs mycket om lyckan nuförtiden
. Mängder av böcker och en artikelserie i SvD till exempel. Nu läser jag att det till och med finns högskoleutbildning för psykologisk coach inom ämnet kognitiv neurovetenskap. Basen lär vara positiv psykologi och metoderna evidensbaserade.

Språk som vi människor talar förenar oss, men ordens tolkningar är inte alltid entydiga. Ordet lycka till exempel, hur många innebörder kan det inte ha? Jag är viss om att det finns många stunder i mitt liv som är lyckliga. Liksom olyckliga. För det mesta är man varken eller eller. Lyckostunder låter sig inte helt beskrivas och går inte att spara, bara själva minnet av känslan. Och ibland väcks minnet till liv genom en annan människa, genom ett ting eller genom något skrivet, tecknat eller fotograferat.

Detta minne nedtecknade vi på en felrapport
. Ty det var i vildmark där militär ibland övade. Och i slogboden där vi hade vilat, druckit kaffe och gjort upp eld hade soldater gjort detsamma. Tack vare dem fanns en pappersbit att skriva en hälsning till medmänniskor som efter oss skulle komma till slogboden. Att hälsningen efter sjutton år skulle komma tillbaka till mig själv var en glad överraskning, ja rena rama lyckan.

FELRAPPORT

Anmält av: Bernt och Eva-Britt
Datum: 10 april 1993
Kompani: Fria
Individnr: onumrerade
Mätarställning: mitt i livet

Felets art, iakttagelser:
Här satt vi en stund två gamla kusiner och utbytte tankar om tider som varit och tider som kommer. Men mest njöt vi av nuet, av kaffet och elden som värmde, sprakade och doftade, av snödropp och tystnad och gröna granar mot den vita snön. Sjön som ligger stilla och frusen. Fåglar som sjunger en bit bort. Att vi får leva i något så vackert.

För mig är nog grunden för lyckokänslan att livet i sig är lycka trots att vi alla också erfar olycka. Att givits glädjen att leva – att vara född – är en rackans lycka. Lev!