Bildväverskan i Bagarmossen

Gun Nordstrand
Skotten i Göteborg, bildväv av Gun Nordstrand.

Bildväverskan från Bagarmossen kallas hon. Gun Nordstrand som föddes 1929 och levde till 2017. Hon levde och vävde sitt liv, barnen, drömmarna, ensamheten, allt det livet är. Men lika mycket om vårt gemensamma samhälle som inte bara är en del av livet utan själva förutsättningen för det.

Gun Nordstrand
Livslust, bildväv av Gun Nordstrand.

Här blandas bilder som Höstens och Vinterns poesi i Bagarmossen med en detaljrik skildring av Skotten i Göteborg, Inspirationens trädgård med väv av nazistöverfallet i Kärrtorp och Urkraftens moder med 1 maj. Just som livet är, härbärgerat i våra kroppar, i känslor och tankar, och i ständig samverkan med andra levande varelser i natur och kultur, i samhället.

Gun Nordstrands bilder utstrålar livslust utan att väja för det svåra. Jag fylls av energi och tacksamhet att få ta del av hennes livsbilder och av själva livet. Den eviga kampen för livet var och en alltid måste utkämpa känns så meningsfull som en del av allas vår gemensamma. Livslust heter en bild, Åldersnoja en annan. Lätt att känna igen sig.

Jag tog en promenad på isiga gator till Bagarmossen där utställningen visas på Folkets hus. Men det ligger bara ett stenkast från tunnelbanan. Så har du tid över och är

Gun Nordstrand
Öland och Bosnien, bildväv av Gun Nordstrand.

i Stockholmstrakten, gör en utflykt till Bagis. Det blir dagens höjdpunkt, jag lovar. Och i foajén kan man slå sig ner och njuta av en kopp kaffe, pricken över i:et. Just vad jag gör nu när jag skriver det här. Känner mig upplyft och saknar bara att bildväverskan varit i livet och jag fått bjuda henne på kaffe och få en pratstund om livet och vart vårt arma samhälle är på väg.

Utställningen pågår till 31 januari.
Folkets Hus i Bagarmossen.

Bernt Lindgren