Arbete vid rörbänk

500

Vid_rorbanken_1024_72Sedan mer än tre år tillbaka går jag igenom allt mina föräldrar lämnade efter sig när deras liv tog slut. Bilder, fotografier, brev, artiklar, urklipp, vykort, tidningar och anteckningar. Ofta blandat med gamla räkningar och kvitton. Om en inte slänger högvis utan tar papper för papper händer det att jag hittar bilder som denna mellan räkningar: en liten lapp, inte större än 10 x 8 centimeter, lite tillknycklad och oregelbundet klippt, utan datum eller signatur. Ej heller något om vad den berättar. Jag vet inte med full säkerhet, men jag tror min far ritade själv och att den visar honom vid rörbänken.

Hursomhelst väcker den mina egna minnen från den tiden han var rörarbetare och jag fick följa med honom till verkstaden och hus runtom i Stockholm där han arbetade. För mig är det en levande bild av pappa vid rörbänken. Som rörarbetare var han också mycket skicklig svetsare. Rör och gasbrännare svetsade han samman till skulpturer, i allt han såg och tog i såg han något mer än det omedelbara. Efter tiden som rörmokare förvandlade han gamla träbitar till djurskulpturer. Rejäla saker som tål mer än att beskådas, i varje fall förstår barnen det för de gör som han ville, de leker med skulpturerna.