torsdag 25 juli 2024

72 varv runt solen

Bernt Lindgren
Foto: Sven-Åke Lindgren. Holmhällar på södra Gotland.

Blev 72 år gammal häromdagen
och fick hälsningar på facebook, messenger, sms, mejl, brev och telefon! Från när och fjärran! Så jag skrev en tacktext med en bild på mig själv. Fick många kommentarer, både ris och ros för den här texten:

Tack för att ni finns och minns — mig. Nu är jag lite gamlare än luffaren på bilden som ville ut i världen och ta den i sin famn. Nu luffar jag mest i hembygden men i själ och hjärta är jag samma livsvandrare nu som då och med samma tilltro till livet, som jag är så rackans glad att ha blivit född till. Födelsedagen firade jag med lång höstpromenad och fika på Fanfaren i Farsta och Sant Fe i Kärrtorp

Nästan ett halvsekel sedan bror min plåtade mig i en gotländsk rauk. Kanske kan man ana att jag som pojk inte ville leka cowboy utan hellre indian. Lite mer sliten idag och aningen mindre drömmande. Men drömmer gör jag, det går bara inte att låta bli — om äventyr och kärlek och rättvisa till exempel.

Livet blir väl sällan helt som man hade tänkt sig. Det går upp och ner. Många av oss lever ensamma. Men jag brukar tänka: En—Sam, Samman med sig själv. För hur det än är så är vi alla i oss själva från den dag vi föds. Vi strävar att nå utanför oss och till varandra, ibland lyckas vi och erfar lycka, ibland blir till och med 1+1=3. Jag har vant mig med ensamheten, sällan känt mig isolerad. Utom lite nu i coronatid då närhet måste skapas på avstånd. Så gott det nu går.

Vi behöver varandra för att leva. Jag minns ju inte ens när jag föddes! Utan andra människor skulle jag inte överlevt eller ens vetat hur gammal jag är, det har berättats för mig och vårt samhälle har bokfört mig.

Så i denna märkliga coronatid då vi ska hålla varandra på avstånd känns det extra fint att få era grattis till att jag rundat solen hela 72 gånger — om det nu verkligen är 72? Några år hit eller dit spelar förresten ingen större roll. Och fördelen med åren är ju att man bär alla sina årgångar inom sig. Faktiskt ganska kul.

Må solen skina över er alla och bringa god hälsa! Fortsätt snurra runt den och Lev!
Så mycket det bara går och ni förmår.
Råkas vi i den analoga världen så ska ni få en kram (jag har antikroppar).