Karlbergsvägen

publicerad

Lars Engström fotoutställning

Jag hamnade på en fotoutställning. Nej, inte på Fotografiska dit snart halva stan har vallfärdat. Läste någonstans att en kvarts miljon redan besökt museet sedan man slog upp dörrarna för något år sedan. Om det beror på att museet bland sina vänner har Filippa K och Vattenfall och Moon och Watson vet jag inte. Ingen av dem har lyckats dra mig dit ännu fastän jag tycker om att se fotografier. Det kostar ju en del.

Lars Engström fotografier

Häromdagen hamnade jag istället på en annan utställning av fotografier. På Stadsmuseet vid Slussen. Bilder tagna av en annan för mig okänd fotograf som heter Lars Engström. Att se hans bilder är 110 kronor billigare, kostar faktiskt inte en krona, men de är lika sevärda som berömdheternas bilder. Lars bilder är tagna mellan 1967 och 1981 i Birkastan. De berättar om en stad i förändring, den tid när varje kvarter hade rivningskåkar där man bodde på rivningskontrakt. De som inte föll offer för grävskoporna är idag för det mesta bostadsrätter som blivit miljonbubblor.

Men bilderna berättar inte bara om en plats och en tid. De berättar framförallt om barnen som bodde där. De  berättar om den tid i livet som är upptäckaräventyr. Så är de egentligen oberoende av plats och tideräkning. Jag blir glad av dem för de påminner mig inte bara om min egen uppväxt på Kungsholmen (och att jag bodde ett halvår på Karlbergsvägen) utan också om att den där lekfulla äventyrslustan finns kvar inom en fastän man gått och blivit gammal.

Det blir fler besök under tiden fram till 8 maj som Lars Engströms utställning pågår. Hoppas vi ses där!

3 thoughts on “Karlbergsvägen

  1. Jag är född 1969 i en av Birkastans då många invandrarfamiljer. Jag har så många gånger råkat på kommentaren; -Ooooh, så du är uppvuxen i Birkastan som att det skulle vara något posht. Inte många verkar veta hur det var på den tiden. Min uppväxt var underbar men Birkastan var något helt annat än vad det är numera. Det känns som att man har upplevt två olika såväl världar som tider. Fotona för en tillbaka på ett sätt som får en att stanna till.

  2. Blev så himla glad och nyfiken när jag såg att det skulle vara fotoutställning om Karlbergsvägen.
    Är född -62 och uppvuxen på Karlberg, gick på lekis och Gustav Adolfs skola i några år innan vi flyttade vidare till Bro. Bor sedan många år i Sundsvall men ska ner till Stockholm och tänkte naturligtvis besöka utställningen men såg till min besvikelse att den slutar redan den 8 maj (jag kommer till Sthlm den 13…) Finns det någon chans att den förlängs av någon anledning eller kan man se dessa bilder någon annan stans?

  3. Kicki: Jovisst är Birkastan en annorlunda värld idag. Innerstadsdelarna har blivit trendiga och dyra att bo i efter vågor av ombildningar och spekulation i bostadspriser. En social omvandling eller gentrifiering som det så fint heter.

    Katarina: Jag ska tala om för dem på Stadsmuseet att du gärna vill förlänga utställningen men chansen är nog inte stor att de kan det. Men du kan köpa Lars Engströms bildberättelse om livet på Karlbergsvägen som bok. Via hans eget förlag Nirak, (nirakforlag.se ) för 250 kronor inkl frakt. Bankgiro 443-9162. Eller på Bokus (bokus.com) för 275 kronor. Stadsmuseet säljer säkert boken i sin bokhandel vid entrén till museet.

Comments are closed.